Jeszcze chwila...

Jeden kęs od zmiany

W diet coachingu odżywianie jest kluczowym filarem budowania odporności i zdrowia. Proces ten zapewnia kompleksowe podejście do wielu problemów związanych z wagą, apetytem, przyzwyczajeniami dotyczącymi jedzenia, jak również efektywnością w pracy i w życiu prywatnym.

Już na początku XXI wieku WHO stwierdziła, że sama porada nie wystarczy. Właśnie proces  diet coachingu  daje możliwość spojrzenia na własne doświadczenia żywieniowe inaczej, nie koncentruje się  wyłącznie na utracie kilogramów.

Istotą jest tutaj poznanie potrzeb własnego ciała, uświadomienie sobie dotychczasowych przyzwyczajeń, a następnie stworzenie odpowiedniego planu odżywiania, tak by jedzenie zaczęło być przyjemnością a nie pasmem wyrzeczeń. Unikalność metody polega na budowaniu oraz utrzymaniu zdrowia i odporności.

Wśród możliwych rozwiązań dotyczących odżywiania warto zwracać uwagę i wybierać pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Wyniki opublikowane w sztandarowym Badaniu chińskim wskazują ponad 8 000 powiązań pomiędzy różnymi składnikami diety a zachorowaniami. I tak ludzie na których talerzu najwięcej miejsca zajmuje żywność pochodzenia zwierzęcego, najczęściej cierpią na choroby przewlekłe.

Odporność zwiększa się dzięki ćwiczeniom fizycznym. Ich brak, nadmierne przepracowanie, nieumiejętność radzenia sobie ze stresem powodują spadek odporności, kreatywności i  zadowolenia z życia.

Czego unikać

…na talerzu i w filiżance, by zapewnić sobie więcej energii każdego dnia, oraz aby się odstresować? Żywność, która działa pobudzająco i jednocześnie wzmacnia napięcie to przede wszystkim:

  • kofeina, obecna w kawie, herbacie (jako teina)  i wielu napojach oraz alkohol;
  • ważne miejsce na podium zajmuje cukier, zapewnia on chwilowy przypływ energii, by następnie obniżać koncentrację, zwiększać drażliwość a nawet powodować poczucie przygnębienia, nie mówiąc już o spustoszeniu jakie wywołuje w trzustce i nadnerczach;
  • zbyt wiele soli, która obecna jest w wędlinach i gotowej przetworzonej żywności;
  • zjełczałe orzechy i nasiona oraz nadmierna ilości tłuszczów trans obecnych głównie w przetworzonej żywności, margarynach i przetworzonych olejach roślinnych;
  • duże ilości zjadanego mięsa i jego przetworów może powodować podwyższenie poziomu stresu;
  • żywność wysoko przetworzona w tym biała mąka, dania gotowe, przekąski słone i słodkie, słodycze, słodkie napoje gazowane.

Do tego istotne jest czytanie etykiet, w celu wyeliminowania z jadłospisu żywności zawierającej konserwanty.

Zmiana przyzwyczajeń

Istotą procesu zmiany przyzwyczajeń żywieniowych jest ich wprowadzanie  krok po kroku. Wybieraj na swój talerz takie produkty, które są zgodne z Twoimi wartościami. Warto zadbać, by choć jeden posiłek w ciągu dnia był przygotowany zgodnie z zasadami odżywiania dla zdrowia. Dlatego, zachęcam rozpocząć od zjedzenia ciepłego śniadania, można wypróbować kaszę jaglaną lub płatki owsiane górskie z dodatkami pikantnymi w postaci przypraw, orzechów i ziaren lub na słodko z jabłkiem czy suszonymi owocami. Taki posiłek zapewni energię nawet do 4 godzin.

Kolejny krok to uważne jedzenie, innymi słowy wolniejsze. Jeśli jesz szybko, to wybierz jeden posiłek w ciągu dnia, który możesz zjeść wolniej. Dla niektórych osób jest nim śniadanie, a dla innych kolacja. W zmniejszeniu szybkości jedzenia pomoże liczenie: ile razy przeżuwasz każdy kęs. Zacznij od 4-5 razy.

Istotne jest także zaangażowanie się w obserwowanie reakcji swojego ciała na to, co jesz. Ciało zawsze podpowie, czy to co zostało zjedzone Ci służy, czyli czy masz energię, czy też nie i wtedy chce Ci się spać lub masz zgagę albo inne dolegliwości żołądkowo trawienne.

Pamiętaj, każdym kęsem możesz się zmienićJeśli potrzebujesz pomocy, przyjdź na najbliższe warsztaty i zacznij odżywiać się zdrowo już dziś.

[button color=”green” size=”medium” link=”https://ipsi.pl/dietcoaching/” ]Zgłoś się na “Świadome odżywianie”[/button]